Fret

images.-33 fret De fret is zoals veel mensen denken geen knaagdier maar een roofdier. De fret stamt af van de Europese bunzing en behoort tot de familie van de wezelachtigen, waartoe wezels, marters en de bunzing behoren.

Vroeger hield men de fret als hulpje bij de jacht op konijnen en knaagdieren omdat fretten de holen van deze dieren konden doorzoeken.

Tegenwoordig wordt de fret als gezelschapsdier gehouden. De verzorging van fretten vraagt veel tijd en aandacht.

Een fret is een bewegelijk, nieuwsgierig en speels dier. Fretten hebben behoefte aan afleiding en voldoende ruimte om te rennen en te spelen. De actieve periodes duren vaak niet lang en tussendoor slaapt de fret heel veel. Fretten moeten echt opgevoed worden, ze moeten echt leren wat wel en niet mag.

In tegenstelling tot andere marterachtigen is de fret geen nacht- of schemerdier. Het mannetje is meestal 2 keer zo groot als het vrouwtje. Het vrouwtje weegt tussen 500 en 1000 gram en het mannetje tussen 1000 en 2500 gram.

Hanteren

Fretten ‘slepen’ met elkaar om de dominantie aan de ander te tonen. De meest dominante fret pakt de andere fret stevig in het nekvel vast en de andere fret laat zich voortslepen (onderwerpt zich). Als de fret gedrag vertoont wat niet mag kunt u dezelfde methode toepassen, u pakt de fret stevig vast bij een nekplooi en laat hem even in de lucht hangen.

Huisvestig

Fretten zijn sociale dieren, dus u kunt ze het beste met zijn tweeën houden. Ze hebben een ruime kooi nodig met voldoende ruimte om te slapen, eten en te spelen. De kooi van de fretten moet gemiddeld 2 vierkante meter groot zijn. De hoogte van de kooi moet minimaal 60 cm zijn. Fretten houden er erg van om in een slaapmat of onder dekens te slapen. Fretten moeten minimaal 1 uur per dag uit de kooi gehaald worden. U kunt de fret ook buiten houden, de kooi moet dan wel tochtvrij en beschut staan. In de zomer moet er voldoende schaduw aanwezig zijn, fretten kunnen slecht tegen warmte.

Als bodembedekking kunt u het beste beukenhoutsnippers gebruiken. Gebruik geen hooi, stro of zaagsel als bodembedekking want fretten zijn heel gevoelig voor stof. U kunt de fret ook zindelijk maken, hiervoor kunt u een bak met kattenbakvulling die niet stoft in het hok zetten.

U zet de fret een paar keer op de bak, als de fret zijn behoefte daar doet beloont u hem uitbundig. Zo leert de fret heel snel waar hij zijn behoefte moet doen. Dit scheelt ook weer bij het schoonmaken van het hok.

Voeding

Er bestaat speciale frettenvoeding, bij deze basisvoeding kunt u de fret ook kattenbrokjes geven. U kunt het beste geen blikvoeding geven want dit is niet zo goed voor de tanden. Fretten eten vaak kleine beetjes per keer.

Er moet de hele dag water beschikbaar zijn, u kunt dat het beste geven in een drinkfles. Een waterbak kunnen ze omstoten en er komt sneller vuil in.

Vaccinatie

Fretten kunnen ook besmet raken met de hondenziekte, vaak is deze ziekte dodelijk bij de fret. U kunt uw fret hiertegen inenten. De fret wordt geënt met een enting voor pups (Nobivac puppy dp). U kunt de fret laten vaccineren als hij 9 weken oud is en moet op 12 weken herhaald worden. Daarna moet de vaccinatie elk jaar herhaald worden.

Voortplanting

Een vrouwtjes fret heet een moer en een mannetje een ram. Fretten zijn geslachtsrijp op een leeftijd tussen de 6 en 9 maanden oud. De bronsttijd van mannelijke fretten loopt van het begin van de winter tot het midden van de zomer. Vooral in deze periode krijgen de mannetjes een sterkere geur. Ze kunnen zich soms in die periode zelfs insmeren met hun eigen urine. De loopsheid van vrouwelijke fretten loopt van begin februari tot eind augustus. Een moer moet minimaal 2 weken loops zijn om gedekt te kunnen worden. De paring zelf duurt een tijdje, dit kan variëren van 20 minuten tot wel 2 a 3 uur. De moer heeft deze tijd nodig om tot een eisprong te komen. De paring zelf gaat er hard aan toe, het mannetje pakt het vrouwtje bij haar nekvel en sleept haar net zolang rond tot ze zich overgeeft en zich laat dekken.

De dracht van een fret duurt ongeveer 42 dagen. Gemiddeld krijgen ze 8 jongen per nest. Ze worden kaal en blind geboren. Na een week krijgen ze een vachtje. Op een leeftijd van 8 a 9 weken wisselen ze de melktandjes. Als de frettenjongen 8 weken oud zijn, zijn ze zelfstandig en kunnen ze weg bij de moeder.

Prikpil

Fretten waar niet mee gefokt wordt kun je het beste laten castreren. Voor vrouwtjes is het belangrijk dat ze niet loops worden omdat dit een levensbedreigende bloedarmoede kan veroorzaken. Castratie is helaas voor het vrouwtje vaak ook niet de beste oplossing, 75% van de vrouwtjes ontwikkelt overactieve bijnierschorsen waardoor er bijniertumoren kunnen ontstaan. Een alternatief voor castratie is de prikpil, deze wordt toegediend vlak voor de loopsheid ( eind februari). De prikpil moet jaarlijks herhaald worden ( februari/ maart). In de meeste gevallen is dit effectief, in een enkel geval kan de fret ondanks de prikpil toch nog loops worden, er kan dan een tweede keer de prikpil gegeven worden.

Gemiddeld wordt een fret 6 tot 8 jaar oud.

  • GESLACHTSRIJP: tussen 6 en 9 maanden
  • FOKRIJP: minimaal 9 maanden
  • DRAAGTIJD: 42 dagen
  • WORPGROOTTE: 2- 8 jongen
  • JONGEN ZIJN: nestblijvers
  • OGEN OPEN: 34 dagen
  • SPEENLEEFTIJD: 8 weken
  • GEMIDDELDE LEEFTIJD: 6 tot 8 jaar
  • HUISVESTING: minimaal 2
  • VOEDING: frettenvoer en kattenbrokjes

Volg-ons-op-facebook klein

Openingstijden

Maandag      9.00 tot 19.00 uur
Dinsdag       9.00 tot 19.00 uur
Woensdag   9.00 tot 19.00 uur
Donderdag  9.00 tot 19.00 uur
Vrijdag          9.00 tot 19.00 uur
Zaterdag    16.30 tot 17.00 uur
Zaterdag is inloopspreekuur
Maandag t/m Vrijdag
behandeling volgens afspraak

Inschrijven Nieuwsbrief

DocBooff 250x250

© Copyright 2015 Dierenkliniek Middeldiep, Alle rechten voorbehouden.
Development by HvN webdesign